Adevăr sau provocare, al zecelea volum din seria Helen Grace, a fost o cursă nebună, nebună! Un roller-coaster de emoții, adrenalină și tensiune în stare pură! Helen Grace s-a întors și aventura a fost plină de crime violente, aparent fără legătură între ele, de răzbunare, oportuniști și polițe restante ce se cer plătite.
M.J. Arlidge m-a cucerit încă de la primul volum, dar m-am temut că mă voi obișnui prea tare cu povestea și personajele. Că, odată ce am petrecut prea mult timp alături de echipa lui Helen, lucrurile vor deveni prea familiare și prea ușor de dibuit. Helen Grace părea doar un „teren” plin de contraste, acțiunile sale din sfera personală nu mă „mulțumeau” pe deplin. Acum, după zece volume, Helen Grace a devenit un icon al detectivilor din lumea romanelor de ficțiune. Helen Grace este mai puternică, mai stăpână pe situație, mai sigură și mai greu de oprit. Și ce mi-a plăcut să îi strig asta Emiliei Garanita! Și lui Hudson, recunosc.
Adevăr sau provocare – ești prins în cursa morții!
„Îți bagă frica-n oase.” – Daily Mail
Nu vă spun cu câtă bucurie am primit vestea apariției acestui volum! Speram ca autorul să revină la vechea formă, dacă pot spune așa, a volumelor acestor serii. Să dea timp lucrurilor să se dezvolte și atenție personajelor sale. Îmi plac anchetele laborioase, cu piedici și piste false, cu suspecți și lait motiv puternic, bine gândit și proiectat.
M.J. Arlidge știe să facă universul Helen Grace să fie credibil, înspăimântător și plin de adrenalină, de suspans și mister. Știți deja că am deschisă de fiecare dată o anchetă proprie pe lângă cea din carte. Cu Helen Grace nu fac asta. Cu Helen Grace mă lansez în aventură, trăiesc alături de ea fiecare dezvăluire, o las să adune indiciile și să îl prindă pe suspect. Ea are stilul ei, are farmecul ei și propriul modus operandi.
Cu Helen Grace trăiesc totul la niște cote amețitoare. E chestiunea aia de respect, de admirație. O urmăresc îndeaproape, îi veghez spatele de aici și mă sperii ori de câte ori pășește prea pe marginea pericolului. Dar nu ar fi Helen dacă nu ar sfida pericolul și moartea… Iar cursele cu Kawasaki nu fac decât să adauge extra adrenalină, fiori, momente de plăcere și satisfacție.
Prieteni și dușmani
Helen Grace are prieteni buni (apropo, abia aștept să revină Charlie în peisaj. Și să apară pe bune, nu doar pentru a o mai liniști pe Grace). Revenim. Helen Grace are prieteni buni. Puțini, e adevărat, dar are prieteni și oameni care o iubesc și o apreciază pentru ceea ce reușește să fie și să rămână. Dar are și niște dușmani veritabili, dușmani care au făcut din distrugerea ei singurul scop al vieții lor.
„De-a dreptul minunat.” – The Sun
Pentru cei care nu sunt la zi cu seria sau pentru cei care nu au început-o încă (chiar așa, voi ce mai așteptați?), mă feresc să dau prea multe indicii. E mult mai bine să le descoperiți singuri, să le faceți loc în mintea voastră. Emilia Garanita – o jurnalistă cu limba lungă și acidă – este întotdeauna pe urmele detectivei Helen Grace și are o singură misiune specială: să o vadă distrusă pe aceasta.
Emilia Garanita este alunecoasă, lipsită de etică și de scrupule. Dar Emilia reușește să fie un personaj cheie, în ciuda antipatiei pe care mulți o simt pentru ea. Deși nu vreau să o văd pe urmele lui Helen și mi-am dorit de câteva ori să o văd dusă pe o insulă pustie, trebuie să recunosc că Emilia adaugă un pic de extra condiment pe toată seria Helen Grace. Chiar sunt curioasă să descopăr dinamica acestei relații ciudate. Emilia nu ar fi Emilia dacă Helen nu ar mai exista în poliție.
Adevăr sau provocare – ucizi sau ești ucis
Emilia Garanita are de acum un aliat din interior: Hudson. Nu vă spun care este treaba cu el, dar vă spun că l-am mirosit de la început. Este răzbunător, însetat de orgoliu și atenție, dornic de a ajunge în fruntea echipei lui Grace. Hudson este omul pe care nu ți-l dorești drept dușman nici în cele mai negre coșmaruri. Iar modul său alunecos de a fi îi asigură câțiva ași în mânecă.
„Creează dependență.” – Express
Helen Grace este conștientă de pericolul orchestrat de Hudson și Garanita, fiecare pe planul și în modul lui, dar nu are timp să se ocupe de viața personală. Are niște crime de rezolvat și niște criminali de prins.
Autorul plasează acțiunea în realitatea zilelor noastre, în perioada post-covid, o perioadă grea și încărcată de sacrificii și compromisuri. Un val de crime se abate deasupra orașului și Helen Grace are misiunea grea de a-l opri. Violența răzbate din fiecare crăpătură a străzilor și imaginea poliției are de suferit cu fiecare zi. Prima crimă stârnește teamă, a doua deja umple lumea de panică, a treia este un semnal de alarmă în toată regula. Ce se întâmpla? De ce orașul vuia prelung a moarte și a suferință?
Adevăr sau provocare – o cursă nebună
Adevăr sau provocare este o cursă contra cronometru și fiecare secundă este prețioasă. Helen Grace simte că toate crimele au legătură între ele, dar nu reușește să identifice piesele și pistele comune. Victimele nu se cunoșteau între ele, nu exista niciun indiciu care să respecte vreun tipar. Și totuși… Helen era sigură că, dincolo de moarte și violență, exista un punct comun de plecare.
Cu presiunea apăsându-i umerii și cu dușmanii suflându-i în ceafă, Helen Grace este nevoită să se lanseze în cea mai nebunească și mai periculoasă anchetă. Suspansul este la el acasă, acțiunea provoacă dependență și fiorii nu te părăsesc o clipă. Și e normal, nu? Asta face Helen Grace, asta face o carte bună, bună, bună.
Adevăr sau provocare a trecut pe lista recomandărilor cu cărți musai de citit anul ăsta. O găsiți pe site-ul editurii Trei, chiar aici. Merită!
Autor: M.J. Arlidge
Nr. de pagini: 504
Limba originală: engleză
Traducere de Alexandra Fusoi
Anul apariției: 2022