Acum ai fi acasă. Dacă nu ai greși, dacă nu ai uita să iubești, dacă te-ai simți iubit, dacă ai face numai ce trebuie și ce vor alții de la tine. Dacă nu te-ai mai împotrivi, nu ai mai uita să îmbrățișezi, dacă ai spune mai des te iubesc. Există dacă în iubire? Există condiționări de modul acesta?

Kathleen Glasgow abordează teme actuale, dificile și pline de emoție. Am citit O fată din bucăți și am simțit ce înseamnă să fii rănit și apoi să ți se presare sare pe rană. Dureros de încet și dureros de des. Am realizat tot atunci că nu există decât anumite momente pentru cărțile scrise de Kathleen Glasgow și anumite stări în care sufletul meu este pregătit să îi îmbrățișeze poveștile…

Eram pregătită pentru Acum ai fi acasă? Eu cred că da. A avut același impact asupra mea? Nu. Asta mi-e clar.

Acum ai fi acasă
Acum ai fi acasă

Acum ai fi acasă. Oare vei mai fi vreodată?

„Crudă, sinceră și inundată de emoții… nu se compară cu nimic din ce am mai citit până acum!” — Erin Hahn, autoarea romanelor You’d Be Mine și More Than Maybe

Sunt unele cărți de la care nu am nici măcar o singură așteptare. Și asta pentru că știu că autorii nu pun neapărat preț pe poveste. Ei caută să transmită mesaje, să predea lecții, să contureze personaje credibile, autentice, reale, prietenoase.

Kathleen Glasgow asta a făcut, din punctul meu de vedere. Și-a concentrat atenția pe semnalul de alarmă pe care vrea să îl transmită, ne-a trecut prin mai toate dramele (mai mici sau mai mari) pe care adolescenții sunt nevoiți să le depășească. Numai că, în opinia mea, mesajul își pierde treptat din putere și strălucire. Mai apare spre final, atunci când limitele se împing la maxim, și mai reușește să stoarcă un strop de emoție.

Bine, răul și griul dintre ele.

Viața e grea. O știm deja noi, oamenii mari – plătitori de facturi, credite, divorțuri și eșecuri -. Dar viața e la fel de grea și pentru adolescenți. Mai ales că binele și răul se amestecă împreună, că griul pare să fie singura culoare din paletarul vieții, că există atâta presiune socială și personală pe umerii lor.

Să ne închipuim cum se simte un copil care se știe deja comparat cu alții, care se simte insuficient și tras mereu la răspundere. Și mai există în această ecuație și copilul bun, copilul care reușește să își facă părinții mândri. Și mai există și părinții care, orbiți de propriile așteptări și de etichetele societății, trag de copii în toate direcțiile, îi acuză și îi rănesc prin acțiunile lor.

„Cu povestea ei captivantă despre o adolescentă care are un frate dependent de droguri și despre ecosistemul fragil în care viețuiește, Kathleen Glasgow ne roagă să primim mai multă omenie în inimile noastre.” — Val Emmich, coautor al romanului Dragă Evan Hansen

Când casa nu mai e acasă

Kathleen Glasgow face un apel la înțelegere, la umanitate și la empatie. Când casa nu mai e acasă pentru propriul copil, când părintele uită să se bucure de minutele petrecute în compania puiului de om pe care l-a adus pe lume, când pune părerea celorlalți mai presus de fericirea propriului copil… Când toate astea se întâmplă, când lumea se prăbușește în jurul nostru și noi nu învățăm nimic, cum mai putem fi oare capabili să rămânem întregi?

Ce așteptări să avem de la un copil cu mintea fragedă, măcinată deja de propriile lupte și regrete?

Povestea nu mi-a displăcut per total, dar e clar că exista loc de mai bine, mai ales pentru mesajul atât de frumos și de important. Emmy Ward poate fi trecută în dreptul definiției copilului perfect. Dar și Emmy are secretele sale. Și își face unele noi aproape în fiecare zi. Speriată de lumea din jur și de viață de după accidentul prin care trece, Emmy începe să privească oamenii și viața fără filtre. Desigur, nu e plăcut să vezi ceartă, discuții și căderi în abisul dependențelor, dar viața are și astfel de întâmplări.

Acum ai fi acasă – o lecție de viață

Așa cum am spus mai sus (cred), cartea are un mesaj frumos de transmis. Povestea este una care mai scârțâie, mai trage un pic de timp … Dar, per total, este o carte de trecut pe lista adolescenților și părinților. Sunt convinsă că fiecare dintre noi ar avea ceva de învățat din ea.

Ca mamă de preadolescent, caut întotdeauna informații despre viața lor de acum. Vreau să fiu la curent cu ceea ce înseamnă să fii tânăr în 2022, să trăiești printre tentații și pericole. Cartea asta ar putea să ne oprească măcar pentru puțin timp din goana noastră și să ne trimită să îi îmbrățișăm pe cei dragi.

Personal, consider că mai avea nevoie de ceva emoție și de un pic mai multă acțiune credibilă. Adolescenții și copiii au atât de multe lecții de oferit…

Acum ai fi acasă a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici.

Titlul original: You’d Be Home Now

Traducător: Oana Dușmănescu

Suport: 400 pagini, paperback

Lasă un răspuns