Acest loc minunat s-a strecurat pe lista cu lecturi a lunii decembrie. Nu mă întrebați cum și de ce. Unele lucruri nu se explică. Se simt. Și asta am simțit eu: o chemare către această poveste, una pe care nici nu am vrut să o înțeleg sau să mi-o explic. Știam doar că vreau să o citesc, să mă pierd complet în lumea altor personaje, să trăiesc alte vieți și să înfrunt alte alegeri.
Am vrut să fiu surprinsă, să fiu învăluită în misterul din spatele rândurilor, prinsă în plasa dezvăluirilor, obligată să trasez un portret fidel bazat pe amintiri și experiențe personale. Augustus a fost un norocos. Povestit atât de frumos de femeile din viața lui. A gustat din iubire, din viață, din aventură și riscuri. A schimbat, a influențat, a îmbogățit și a salvat. Eu i-am privit viața de pe margini, prin ochii femeilor care l-au iubit, l-au venerat și l-au urmat. Și le-am simțit amarul, deznădejdea, teama, dorul, regretul. Dar cel mai mult le-am simțit iubirea.
Despre romanul scris de Barbara O’Neal știam deja lucruri generale, toate găsite în feed-ul altor cititori împătimiți. Însă, după cum v-am spus și altă dată, am evitat să citesc toată descrierea sau păreri mai ample despre el. Prefer să le citesc pe îndelete abia după ce termin eu de citit cartea. Să îmi extind orizonturile, să fixez puncte de reper acolo unde pașii mei poate nu au fost purtați, să contabilizez plusurile și minusurile care îmi rămân în urma lecturii.
Acest loc minunat – aduceri aminte și renașteri
Acest loc minunat este romanul perfect pentru momentul în care vă simțiți presați de viață, prinși între puncte cheie, obligați s-o apucați pe un drum sau pe un altul. Este un roman pe care-l simțiți altfel dacă v-ați confruntat cu pierderea unui om drag, dacă vălul doliului și gustul dorului încă vă mușcă adânc din suflet. Deși ne obligă să trecem prin cea mai tristă și mai apăsătoare experiență din viața unui om, Barbara O’Neal reușește niște lucruri uluitoare: celebrează viața, repornește motoare, repune pe trasee ideale vieți deraiate de la planul inițial.
Interesantă a fost, pe lângă povestea caldă și emoționantă, experiența mea personală cu povestea. Nu m-am simțit deloc încărcată de durerea femeilor rămase în urma lui Augustus. Din contră, sfârșitul lui a însemnat începutul lor, o regăsire și o reorientare a unor femei care nu mai știau să se ghideze după niciun fel de busolă. Se comportau toate de parcă, prin puterea lui de a influența și schimba destinele, Augustus bruia orice fel de orientare interioară și le „obliga” să se învârtă doar în jurul lui.
Iubire, gol, acceptare și pași înapoi
Mi-au plăcut toate personajele din această poveste. Și acest lucru nu se întâmplă foarte des. Le-am prețuit prezența, le-am mulțumit pentru starea de bine și pentru lecțiile pe care mi le-au predat. Le-am respectat pașii înapoi și zidurile coborâte în tăcere. Le-am primit în îmbrățișarea mea și am închis ușile atunci când am simțit că totul devine prea strâns, prea intim și prea greu. Dar am primit cu bucurie și argumentele raționale, și tăcerea, și regretele, și dorul. Și mi-am reconfigurat traseul. Am învățat să ascult, să prind în goană frânturile de viață, să le cuprind amintirile și să pictez senzațiile trăite cu toate simțurile în alertă.
Barbara O’Neal a fost vocea perfectă pentru o astfel de poveste. Ca un păzitor tainic al balanței morale, Barbara O’Neal lasă fiecare personaj să-și țeasă povestea. Și, atunci când simte că este momentul, strânge toate firele într-o tapiserie bogată, colorată, cu fire și urzeli pe care nu te saturi să le urmărești. Acolo, în mijlocul tapiseriei, încununat de culori bogate și alintat de priviri încărcate de dragoste, stă Augustus, omul care a devenit macaz în viața femeilor pe care le-a strâns în jurul său.
Acest loc minunat – un acasă din bucăți
Acest loc minunat este un acasă. Un acasă din bucăți. Un acasă plin de destine întrerupte, alegeri lăsate în voia destinului, reveniri și începuturi diferite, mai pline de forță și de esență.
Augustus Beauvais moare. Pentru lumea toată poată să nu însemne mare lucru. Dar pentru cele patru femei lăsate în urmă, moartea lui înseamnă amar, furie și durere. O să vi le prezint pe rând, după cum le-am perceput eu.
Meadow – este fosta soție a lui Augustus, femeia lângă care acesta a construit un imperiu. Augustus lăsase în urma lui o altă poveste de dragoste pentru a înflori alături de Meadow. Poate despărțirea lor a fost modul în care viața a ales să își întoarcă roata, să presare durere și plăți pentru păcate vechi. Deși ar fi putut să îl abandoneze complet, Meadow i-a rămas fidelă lui Augustus, fermecată complet de puterea lui de seducție, de aura care părea să îl învăluie la fiecare pas.
Lui Meadow i-am apreciat devotamentul și puterea de a iubi. Și-a iubit fiica biologică enorm, dar și-a iubit fiica vitregă cu disperare. Și asta cred că spune multe despre capacitatea ei de a iubi.
Norah – este iubita actuală a lui Augustus, femeia care își abandonează visurile și planurile pentru a se pierde complet în viața lui Augustus. Moartea bărbatului iubit înseamnă un duș cu apă rece, Norah fiind obligată să trăiască din nou în condiții vitrege, complet diferite de viața de lux din sânul conacului Beauvais. Norah este sinceră. Și l-a iubit pe Augustus cu aceeași voracitate întâlnită și la celelalte femei din viața lui. Mi-a fost milă de ea atunci când a fost alungată fără prea multe cuvinte, fără să i se ofere un plan secundar.
Acest loc minunat – fiicele lui Augustus
Rory este fiica vitregă a lui Augustus și fiica biologică a lui Meadow. Ea este personajul care strălucește prin absență. Nu apare foarte des și acțiunea nu se concentrează în jurul ei. Însă, atunci când apare, Rory joacă rolul femeii raționale, ea fiind ancora care le ține pe celelalte femei laolaltă.
Maya este personajul asupra căruia autoarea pare să își reverse cea mai mare doză de empatie și grijă. Destinul ei mi s-a părut cel mai bine definit, încărcat de detalii și de puncte de cotitură.
Acest loc minunat este o poveste perfectă pentru perioadele în care aveți nevoie de speranță, căldură și dragoste. Recomand romanul cu mult drag!
Acest loc minunat a apărut la Editura Niculescu și poate fi cumpărat de aici.
Autor: Barbara O’Neal
Număr pagini: 392
An apariție: 2023
Traducere: Oana-Ancuța Cristinoiu