Asta e lumea noastră. Uneori o înțelegem, alteori ne uităm pieziș la ea. O acceptăm sau încercăm să o schimbăm după bunul plac. Lumea toată este o casă mare, mare. Nu credeți și voi asta? Cu oameni, viețuitoare, locuri, stiluri și moduri de viață diferite. Dar adăpostiți toți sub același cer, încălziți de același soare, păziți de aceeași lună, vegheați de aceleași stele.

Noi, oamenii mari, ne raportăm diferit la lume. În funcție de experiența și de gradul nostru de empatie. Copiii, curioși și inocenți din fire, parcă înlătură cel mai bine bariera dintre cultură și limbă. Și câte lecții mai avem de învățat de la ei! Iar cartea asta nu face decât să împrietenească și mai mult copiii din culturi diferite, să le arate punctele în comun și diferențele care nu mai par atât de mari. Până la urmă nu se zice degeaba că:

„Oriunde și oricum trăim, lucrurile pe care le avem în comun sunt mai multe și mai importante decât cele care ne diferențiază.”

Aceasta e lumea noastră
Aceasta e lumea noastră

Aceasta e lumea noastră. Să o iubim mai mult!

Cum arată casa pentru copiii lumii? Diferit. Întocmai ca bucata lor de lume și ca viața din jurul lor. Unii locuiesc în blocuri înalte, alții în căsuțe mici, în corturi făcute din piei de animale, în adăposturi suspendate deasupra apei sau săpate în stâncă, sau în corturi amplasate în deșertul nesfârșit.

Acasă este diferit, dar iubirea pentru pământ și obiceiuri au ceva în comun: dorința de a trăi liniștiți, în pace și armonie. Din păcate, sunt colțuri de lume afectate de război, exploatarea mediului, încălzirea globală, poluare. Și acasă pare să își piardă din putere și frumusețe. Iar noi, oamenii mari, intrăm cu bocancii și cu tancurile în casele altora. Stricăm bucuria altor copii și îi facem să nu se mai simtă deloc, deloc în siguranță.

Aceasta e lumea noastră – cum o facem să rămână frumoasă?

Asa Gilland și Tracey Turner ne fac cunoștință cu 20 de copii din toată lumea. Din Alaska până la Amazon, din loc în loc, din climă în climă. Îi găsim pe:

Nasima (regiunea Sundarbans din Bangladesh) – locuiește într-un mic sat de pe o insulă. Viața ei nu este deloc ușoară, mai ales că pericolul pândește de peste tot.

Esrin – trăiește într-un oraș săpat în stâncă din centrul Turciei.

Jack – locuiește într-o casă din bârne, în mijlocul sălbăticiei din Alaska. Cum iarna se face foarte frig, John petrece mult timp în casă și are nevoie de multe activități pentru a-și umple timpul.

Massimo ne invită în Veneția, acolo unde găsim bărci și canale în loc de străzi și mașini.

Namelok trăiește în Kenya, în Savana Africană. Din casa lui se văd elefanți, girafe, zebre, lei, hiene și șacali. Parcă e o uriașă grădină zoologică, nu?

Pe Ning îl găsim în Beijing, un oraș mare, aglomerat și dinamic.

Marcia ne așteaptă în Pădurea Amazoniană din Brazilia, într-un sat de pe malul unui râu mare și lat, numit Tapajos.

Momoko locuiește într-un sat numit Kamiyama, de pe o insulă japoneză.

Nettie locuiește în nordul îndepărtat al Norvegiei, acolo unde este mai mereu zăpadă.

Bachir locuiește în Deșertul Sahara împreună cu familia ei. Aceștia se deplasează prin deșert cu cămilele, vutele și caprele în căutare apei și a hranei. Tare grea trebuie să mai fie viața lor. 🙁

Monique locuiește în Vanuatu, un lanț de insule create de vulcani și recife de corali, în Oceanul Pacific. Deși se bucură de frumusețea naturii, Monique știe că sunt mult specii pe cale de dispariție. Tocmai de aceea, fetița dorește să devină biolog marin.

Leo locuiește în Marele Canion, în Arizona. Cred că acesta este singurul loc în care Amalia a spus că nu ar putea trăi. Nu ar putea coborî niciodată pe peretele canionului!

Nou ne invită în Cambodgia, în satul plutitor. Cu o pădure de mangrove și o mulțime de plimbări cu barca, viața de aici trebuie să fie foarte distractivă! Dar numai când lucrurile nu devin prea serioase.

Akbota ne invită în Mongolia, la poale munților Altai, acolo unde putem vâna cu acvile.

Stephen ne invită în Australia, în Parcul Național Uluru-Kata Tjuta.

Jaime locuiește în Valea Yungas, în Bolivia, în pădurea acoperită de nori de pe colinele de la poalele Munților Anzi.

Komusa locuiește în Djenne, capitala statului Mali.

Alex ne salută din New York, Connor din largul Mării Nordului, iar Niadma din nordul îndepărtat al Rusiei.

Aceasta e lumea noastră – mare și frumoasă!

Cred că este una dintre cele mai frumoase și mai interesante cărticele din biblioteca Amaliei. Plină de informații folositoare despre case, faună, floră, viața și pericole, despre partea obișnuită, cotidiană a vieții locuitorilor lumii. Cu ilustrații bogate, pline de detalii extrem de frumoase și descrieri ample, cartea asta poate fi cadoul perfect pentru copiii mai mici sau mai mari.

Când o deschizi, ai impresia că lumea întreagă ți se deschide la picioare. Norvegia, Alaska, Veneția, Savana Africană, Pădurea Amazoniană, Japonia, Deșertul Sahara etc. Lei, tigri, reni, pinguini, cocori cu creasta roșie, oi cu coamă, cămile, foci, balene, dugongi. Toate îți vin în întâmpinare și se pregătesc să îți vorbească despre ele. Ești pregătit să descoperi cu arată acasă pentru copiii lumii?

Cartea se găsește pe siteul editurii Univers, chiar aici, și cred că este una dintre cele mai bune investiții!

Amalia încă vine și-mi împărtășește informațiile pe care le-a aflat din carte. I-am și promis că o vom citi (din nou) împreună. Și că vom învăța mai multe despre cum e să ai casa în alt colț de lume.

Lasă un răspuns