A opta viață (pentru Brilka) a fost vortexul meu literar. Inițial, când Editura Trei i-a semnalat prezența pe site, cartea nu mi-a atras neapărat atenția. Descrierea părea convingătoare, însă mi se părea mai potrivită pentru o altă perioadă, pentru o altă etapă din viața mea. Apoi, în numai câteva zile de la apariție, în ciuda dimensiunilor considerabile, cartea mi-a invadat feed-ul. Era prezentă pe toate rețelele sociale, cititorii scriind deja păreri încărcate de emoțiile născute de povestea închinată stelei din centrul său: Brilka.

A opta viață (pentru Brilka)
A opta viață (pentru Brilka)

Nu am mai rezistat în fața avalanșei de păreri pozitive, de mărturisiri legate de experiența completă pe care scriitura autoarea Nino Haratischwili o oferă. Am comandat-o, am așteptat-o cuminte acasă și mi-am semnat singură sentința atunci când am ales să citesc primele pagini.

Sentința: îndrăgostită de stilul de scriere

Primele pagini au fost un deliciu. Toată cartea este la fel de amplă, de fermecătoare, de purtătoare pe toate cărările timpului, ale istoriei, ale alegerilor politice și ale intereselor meschine. Însă, revenind la sentința de care vă spuneam mai sus, primele pagini m-au condamnat irevocabil.

Primele pagini au fost poezie pură. Cuvinte așezate cu măiestrie, răsuciri de condei care nășteau emoție, căutare, vibrație și sens. Eram mai ocupată să lipesc notițe adezive decât să dau pagina. Au fost câteva paragrafe pe care le-am citit de două ori. Dacă toată cartea avea să fie așa, m-am gândit că voi începe și anul nou cu ea, tot citind și recitind, tot lăsând trecutul și cuvintele să mă farmece, să mă modeleze, să mă întoarcă pe dos.

„Datorez aceste rânduri infinitelor lacrimi vărsate, îmi datorez aceste rânduri mie, care mi-am părăsit țara natală pentru a mă regăsi și totuși m-am rătăcit tot mai mult pe parcurs; dar îți datorez aceste rânduri în primul rând ție, Brilka.

Ți le datorez ție, fiindcă tu meriți a opta viață. Se spune că cifra opt este echivalentul eternității, al fluxului repetitiv. Îți dăruiesc ție optul meu.”

Poate că cifra opt este legată de semnul infinitului. Dar eu am privit optul acesta și ca prima viață de după cele șapte păcate plătite de generațiile anterioare. Generații legate de culorile politice, de greutăți și alianțe, de suferințe și dureri, de pierderi și sacrificii, de bariere doborâte prea devreme sau prea târziu.

A opta viață (pentru Brilka) – lecție de dragoste și de istorie

„Fii tot ce nu am fost eu și nu am fost noi. Fii locotenent, dansatoare pe sârmă, marinar, actriță, cineast, pianistă, iubită, mamă, infirmieră, scriitoare, fii roșie și albă sau albastră, fii haos și rai și fii ei și eu și nu fi toate acestea, dansează mai ales nenumărate pas de deux.

Străpunge această poveste și las-o în urma ta.”

De ce am spus la început că această poveste a fost vortexul meu literar? Pentru că m-a tras într-un fel de spirală a timpului. Pentru că am alunecat tot mai jos, mai departe de lumea sigură pe care o știam. Pentru că am văzut toate generațiile acestea, toate femeile din familia unui maître chocolatier încercând să-și găsească locul în lume, împingând granițele, semnând alianțe, greșind, iubind, trădând, renunțând.

Romanul scris de Nino Haratischwili nu este doar un roman dedicat unei fete care are posibilitatea de a-și cunoaște trecutul, dar de a-l lepăda pentru a nu se încărca, pentru a nu pleca la drum cărând după ea păcatele altora. Romanul scris de Nino Haratischwili este o lecție de istorie, plin de detalii despre vremuri și oameni, despre ce a însemnat comunismul, cum a distrus și măcinat credința oamenilor politici o lume întreagă. Este un roman despre influența alegerilor, despre drumuri întrerupte și reluate pe tărâmuri străine, despre orgolii uriașe și victorii mărunte, despre căutări și sensuri, despre ciocolată caldă și blestemele pe care ea le aduce, aparent, în viața celor care o gustă.

Căutări, destine, alegeri

Despre romanul lui Nino Haratischwili ai putea să scrii mult și bine. Nu-i poți seta granițele, nici pune un punct. Îi cunoști începutul. Începutul care a fost reprezentat de renunțarea la un vis. Poate că, dacă Stasia nu ar fi renunțat atât de ușor la tot ce-și dorea să fie și să atingă, lucrurile ar fi stat cu totul diferit. Dar Stasia a greșit. Nu a înțeles mereu misiunea încredințată de tatăl ei. S-a lăsat purtată de viață, de oamenii pe care i-a întâlnit. Și-a iubit soțul, și-a iubit copiii. Dar și-a adus aminte permanent de amarul rămas atunci când a renunțat la visul său de a deveni balerină.

Niza, cea care are în componenta numelui său un cuvânt care înseamnă rai, este cea care ne deschide larg ușile istoriei. Ea este naratorul acestei povești, prin ochii și amintirile ei ne conectăm la o lume care vrăjește, uluiește, îngenunchează, emoționează. Niza vrea să îi povestească nepoatei sale, minunata Brilka, despre moștenirea familiei, despre luptele femeilor, despre frământările unei generații lovite din toate direcțiile.

„Datorez aceste rânduri unui secol care a păcălit și a înșelat pe toată lumea. Datorez aceste rânduri unei trădări îndelungate, așternute asupra familiei mele ca un blestem. Datorez aceste rânduri surorii mele, căreia nu i-am putut ierta niciodată că a zburat în noaptea aia fără aripi, bunicului meu căruia sora mea i-a smuls inima din piept, străbunicii mele care a dansat cu mine un pas de deux pe când avea 83 de ani, mamei mele care-L căuta pe Dumnezeu…”

A opta viață (pentru Brilka) – zboară, puiule, zboară!

A opta viață (pentru Brilka) este un roman pe care-l citești cu un suflet care se zbate și se consumă. Am avut personaje preferate, personaje pe care am ajuns să le înțeleg și să le compătimesc. Separat de destinul personajelor, atât de atent construit și redat, am avut impresia că mai citesc o dată despre istoria lumii. Simțeam nevoia să iau notițe, mai ales pentru că nu știam despre toate acele evenimente crude.

Romanul scris de Nino Haratischwili este un roman complet și complex, plin de fire care se răsucesc, se împletesc, se echilibrează și se înnoadă acolo unde te aștepți mai puțin.  Este o poveste care are nevoie de atenție. Și de forță. E grea și poate fi incomodă la citit. 🙂 Dar este o poveste care vă va atrage în mijlocul ei, acolo unde se dezgolesc suflete și se coboară măști.

„Și mă tem de aceste povești. Povești care se desfășoară paralel, haotic; care ies în gata, se ascund și-și taie vorba. Fiindcă se leagă și se străpung, se ocolesc, se suprapun și se iscodesc una pe alta, trădează și amăgesc, lasă urme, șterg urme și, mai ales, țin ascunse mii de alte povești.”

A opta viață (pentru Brilka) a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Nino Haratischwili

Nr. de pagini: 912

Titlu original: Das achte Leben

Limba originală: germană

Traducere de Laura Karsch

Anul apariției: 2023

Lasă un răspuns