A fost odată un dulap, nu prea demult și nu prea departe. Și era dulapul acesta plin de emoție, de gânduri răzlețe despre fabuloasa lume a cărților, de pasiunea pentru cuvânt și de multă dragoste. Atât de multă dragoste și atât de multă dăruire. Dulapul era plin de povești magice, de personaje cutezătoare și de aventuri nemaiauzite.

„Indiferent de vârstă, fie ca niciodată, niciodată să nu ajungi prea bătrână pentru basme.” – Mhamo (bunica)

Dulapul pe care Patti Callahan ne îndeamnă să îl deschidem nu ne duce spre Narnia. Ne duce spre minunatele tărâmuri ale poveștilor, dar mai ales spre povestea lui George, un băiețel care a locuit puțină vreme pe pământ, dar care s-a hrănit cu povești, personaje și aventuri.

A fost odată un dulap
A fost odată un dulap

A fost odată un dulap, nu prea demult și nu prea departe

Am vrut cartea asta pentru fetele mele. Știam că au fost fermecate de Narnia și nu o dată am auzit întrebarea: oare unde o fi Narnia? Am crezut, în sinea mea, că vom găsi niște răspunsuri în această carte. Da, știu că nu ar fi tocmai locul potrivit pentru a săpa după răspunsuri, dar am vrut să mă folosesc de ceva ce ar fi putut continua magia tărâmului Narniei.

Am găsit și ziua perfectă pentru a descoperi povestea dintre paginile romanului lui Patti Callahan: prima dimineață cu ninsoare. Era zăpadă peste tot, gerul mușca puțin din obraji și stratul proaspăt de nea scârțâia sub picior. Aproape că mă așteptam ca un faun să iasă de după copacii din grădina mea sau o creatura fantastică să lase urme peste straturile de flori. Patti Callahan nu ne oferă răspunsurile mult dorite, dar ne oferă răspunsul universal valabil: nu contează de unde vine povestea, contează unde ne poartă.

„Rațiunea este modul în care ajungem la adevăr, dar imaginația este felul în care găsim înțelesul.”

O lecție de dragoste

„Știu că tu crezi că universul întreg este ținut laolaltă de vreo formulă matematică… Dar eu m-am gândit foarte mult la asta și cred că lumea e menținută cu ajutorul poveștilor, și nu de toate ecuațiile alea la care te zgâiești tu.“

Patti Callahan zugrăvește, cu ajutorul personajelor sale,  două trăsături ale personalităților celor lângă care trăim: realiștii și visătorii. Pe de-o parte, o avem pe Megs – tânăra îndrăgostită de matematici, cea care caută o explicație exactă și rațională pentru fiecare lucru din jurul său. Și îl avem pe George – micuțul bolnăvior, atent la fiecare cuvânt, dornic de aventură și îndrăgostit, până dincolo de limite, de povești. George crede mult în lumea basmelor, se bucură de fiecare portiță de evadare pe care o găsește în cărți, trăiește fiecare pagină de parcă ar fi acolo, în mijlocul acțiunii, lângă personajele atât de iubite.

„O poveste dedicată tuturor celor a căror viață a fost schimbată pentru totdeauna de o carte.” – Lisa Wingate, autoarea bestsellerului Înainte să fim ai voștri

Fermecat de aventurile celor patru copii care se aventurează în Narnia, George este frământat de un singur gând: de unde vine Narnia? Și știe că Mega, așa îndrăgostită de matematici cum este, îl iubește mult și va afla asta pentru el. Îi era mai ușor. Ea ieșea în lume și învăța la colegiul unde preda autorul poveștii cu Narnia, Aslan și cei patru copii curajoși.

Narnia: povestea despre curaj

„Un roman emoționant despre puterea transformatoare a cărților, care îi va încânta pe toți cititorii dornici să afle povestea din spatele poveștilor preferate din copilărie.” – Booklist

Deși este sceptică la început și o carte de povești ar fi ultimul lucru pe care l-ar citi, Megs acceptă misiunea lui George și îi promite acestuia că îi va aduce răspunsul mult dorit. Curând, Megs va bea ceai alături de C.S. Lewis și fratele acestuia, dar va deveni și purtătoarea corespondenței dintre micul cititor și autor.

Chiar dacă îi adresează lui C.S. Lewis cea mai arzătoare întrebare, Megs primește doar povești despre copilăria autorului, povești pe care ea le asamblează frumos și i le citește frățiorului său. Supărată că nu primește răspunsul mult dorit, Megs nu vede nici legăturile, nici frumusețea acestor povești, dar dragostea pentru fratele ei o împinge să le tot asculte. Aveau vreun sens toate aceste povestiri? Aveau să o ducă pe cărări alambicate sau direct spre răspunsul mult dorit? Cum se va termina aventura celor doi frați?

A fost odată un dulap

„Ori de câte ori te-ai săturat de viață, începe să scrii: cerneală este un leac minunat pentru toate durerile omenești.” Sau începe să citești ce au scris alții cu cerneala lor.

A fost odată un dulap este un roman cald, emoționant și înduioșător. Este despre poveștile care au lăsat urme, despre cele care ne-au rămas încă de descoperit, despre personajele care ne-au devenit prieteni și despre tărâmurile care nu-și vor epuiza niciodată, niciodată resursele. Și este despre dragoste și speranță, despre dăruire și pasiune. E de citit. ❤️

A fost odată un dulap a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Patti Callahan

Nr. de pagini: 304

Titlu original: Once Upon a Wardrobe

Limba originală: engleză

Traducere de Cornelia Marinescu

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

Anul apariției: 2022

 

Lasă un răspuns