12 secrete. O crimă abominabilă șochează un oraș de provincie din Anglia. Și ce mai șoc mi-a produs și mie! Nu am numărat toate secretele, le-am pierdut numărul la un moment dat, dar sigur sunt doisprezece. Autorul iubește prea mult jocul psihologic și goana din secret în secret. A răsturnat și răsucit fiecare pistă, fiecare element ancoră adus și lăsat pe fundalul acestor secrete. Iar rezultatul a fost unul al naibii de bun! O pânză de păianjen bine țesută, durabilă și extrem de complicată.

12 secrete
12 secrete

Vă spun sincer, nu aveam deloc în plan cartea asta! Maria mi-a spus de acum câteva luni că ar trebui să o citesc, că are o poveste surprinzătoare și niște răsturnări de situație vecine cu atacurile de panică. Dar am uitat de carte, m-am pierdut printre toate celelalte titluri care așteaptă prin toată casa. Apoi, fără niciun avertisment, mi-a venit acest titlu în minte și am știut că trebuie să urmez semnul destinului.

12 secrete – poarta spre trecut

Robert Gold a țesut o poveste interesantă, plină de pericole, minciuni, adevăruri, secrete bine păstrate. Și bine că ne mai întâlnim cu Ben Harper în volumul următor. Nu de alta, dar chiar vreau să știu ce se întâmplă mai departe și ce cazuri neobișnuite mai are jurnalistul de anchetat. Plus că, aștept ca niste polițe să fie plătite până la capăt. Bine, recunosc și faptul că sunt foarte curioasă să aflu de ce autorul merge descrescător pe axa numerelor și își alege cifre în titlul cărților sale. Avem 12 secunde, apoi Eleven liars și un titlu la precomandă, care apare în 2024 în afara țării, Ten seconds (ăsta nu știu dacă mai are legătură cu Ben Harper).

Ben Harper nu a avut deloc o viață ușoară, dar a reușit să țină capul la suprafață și să nu fie tras în apele tulburi ale vieții de toate nenorocirile presărate de destin în calea sa. Viața i se schimbase pentru totdeauna în ziua în care descoperise, urnit de curiozitatea și inocența vârstei, cadavrele fratelui și ale prietenului acestuia, în pădurea de lângă orășelul lor liniștit. Tinerii fuseseră uciși cu bestialitate și familia lui Ben primise o doză mare de atenție și compasiune.

Vinovații de fapta abominabilă fuseseră descoperiți rapid și trimiși după gratii. Însă, șocați de cruzimea faptelor, locuitorii orașului și ai țării trimit valuri de ură peste vinovați. Un astfel de caz, plin până la refuz cu sadism, revoltă și semne de întrebare, rămâne întipărit în conștiința colectivă și greu mai poate fi șters din memorie. Lui Ben îi fusese foarte greu să-și revină, mai ales că trebuie să poarte și povara mamei sale. O femeie lovită de soartă, nesusținută de nimeni, care trebuie să-și poarte crucea durerii și să înțeleagă de ce soartă fiului ei a trebuit să fie atât de crudă.

Ben Harper – între datorie și dorință

Ben se ridicase din nou și își înfruntase soarta. Mama lui, singurul stâlp real, nu mai era. Iar comemorarea de zece ani de la moartea acesteia este un prilej bun pentru publicația la care lucrează Ben pentru a stoarce un gram de compasiune și atenție de la publicul cititor. Însă Ben nu-și dorește asta. Viața lor fusese și așa destul de mult timp analizată și răsucită pe toate părțile. Voia să-și plângă pierderile de unul singur, să îngrijească amintirile pe care le mai avea cu ei și să își găsească alinare în alte anchete, în necazurile și durerile altora.

Însă soarta îi pregătește altceva și îl obligă să deschidă larg ușa spre trecut. O nouă crimă șochează liniștea din Haddley. Iar crima este legată de moartea lui Nick, de familia lui Ben și de tot ce acesta încerca atât de mult să păstreze ferecat în cufărul amintirilor. Curând, măcinat de întrebări și cu posibilități noi deschise la orizont, Ben acceptă provocarea supremă și începe să ancheteze trecutul. Nu este un caz ușor, mai ales având în vedere implicarea sentimentală și emoțională, însă datorează asta adevărului.

12 secrete – avalanșa de mărturisiri

Deși a văzut și a trăit o mulțime de lucruri dificile pe pielea sa, nici Ben Harper nu este pregătit pentru avalanșa de mărturisiri și indicii. Vă asigur eu! De îndată ce Ben a crăpat ușor ușa spre trecut, totul s-a prăbușit peste el. Și autorul a știut de minune să se joace cu toate elementele, să le introducă pe rând, să le lase să fie digerate, integrate în ansamblul complex pe care-l construiește. Deși numărul de personaje este unul destul de mare, le „prindem” pe toate în jongleria noastră cu secrete și fiecare își găsește locul imediat.

Mi-a plăcut mult îmbinarea între planuri și faptul că autorul nu a datat, nici denumit capitolele. A făcut ca totul să fie mult mai intens și mai plin de mister și suspans. Povestea este una care înflorește sub ochii cititorilor, de la capitol la capitol, și atrage pe oricine este suficient de curios pentru a descoperi secretele altora. Iar în volumul ăsta curiozitatea nu a omorât pisica, dar a omorât câțiva oameni, păstrători ai unor taine care ar fi făcut lumină mai devreme.

Vă recomand să citiți această poveste! Dar recomandarea cea mai puternică este asta: să nu aveți încredere în nimeni! Apele liniștite sunt cele mai adânci și pericolul pândește de unde nu te aștepți.

Dacă sunteți curioși, 12 secrete vă așteaptă pe siteul editurii Niculescu, chiar aici. 

Autor: Robert Gold

Număr pagini: 416

An apariție: 2023

Traducere: Andreea Vrabie

Colecția Noir

Lasă un răspuns